Inte vår dag igår

Bastil var spänd redan när jag tog ut honom ur boxen, vet inte varför, om något hänt tidigare. Han är väldigt känslig för sådant. Allt kändes spänt och forcerat när jag red och med facit i hand skulle jag bara ridit på mjukt framåt och försökt få honom att stretcha ut men istället red jag på som vanligt och ingenting blev riktigt hundra. Men men, för ett år sedan hade en sån här dag kunnat vara mycket sämre. Nu kan jag i alla fall hoppa upp och rida bara även om han är spänd. För ett år sen hade jag behövt longera en halvtimme först och sen förmodligen inte vågat rida utan graman. Nu kan jag bara hoppa upp - för jag litar på honom och han litar på mig och hittar inte på skit även om han är spänd! Framsteg..
 
Här är vi mitt i ett byte i mars förra året.. Man riktigt ser hur han översamlar sig och blir alldeles för kort! En sån dag var det idag, men det var flera månader sen sist. Tror min sits blivit lite bättre också sen dess, men till mitt försvar "sitter" jag i en hoppsadel på bilden.

Fredagsfeeling

Idag är det fredag - något som inte påverkar min dag så mycket som jag önskar, men men, jag har i alla fall en jobbintervju inbokad vid kl 13, och sen ska jag åka till Bastil. Han var duktig igår, jag höll planen men gjorde också lite seriebyten (i vart fjärde), vilka börjar kännas säkrare och säkrare. Så kul! Enkla bytena var också jättebra ganska från start, så behövde inte "nöta" så mycket på det. Öppnorna var svårast att få till, men jag märkte ändå att jag fick till bra effekt och ridning av att rida dem innanför spåret, så vi kör skol-fokus i em också helt enkelt.

Min nya hjälm!

I december, efter att ha provat mig igenom majoriteten av ridhjälmarna på Stockholm Horse Show-mässan, bestämde jag mig för att beställa en ny Charles Owen AYR8. Den sitter bäst på mig och är dessutom en personlig favorit vad gäller utseendet. Har tidigare haft en likadan, en svart i micromocka, men nu blev det en snäppet lyxigare - nämligen en svart leatherlook med glitterguldig piping! Får hoppas att "guldhjälmen" ska bringa oss tur! Min gamla uvex har några år på nacken och är dessutom lite för liten, så har bestämt att pensionera den efter sommaren och efter det enbart använda den vid hantering.
 
Vad har ni som läser för ridhjälmar?
 

Torsdagplan och lite om mina mål för 2018

Ny dag - nya möjligheter!
Idag ska Bastil och jag nog rida igenom lite B2-vägar, vi ska tävla det programmet andra och tredje helgen i mars. Sen blir det fokus på skolorna innanför spåret och enkla byten utan tvärnitar. Men mer om det senare.
 
Så taggad på att säsongen ska dra igång nu!
 
Förra säsongen hade vi som mål att kvala och debutera MsvB, något vi gjorde efter ungefär halva året! Success. I år är målet att kvala och debutera en klass högre - MsvA! Det känns saftigt satt, mest bara för att det börjar bli klasser som hägrat mig så länge, och som liksom börjar bli på riktigt. Tänk om vi kan rida StGeorge en vacker dag... Då är vi snart uppe i svår klass! Vilken dröm!
 
Med min tränare i ryggen känner jag mig i alla fall trygg i att målen är nåbara. Vi har tillsammans gjort en tävlingsplan för våren och sommaren och det känns jättebra. Om allt går som det ska ska vi debutera i MsvB5 i mitten av april ungefär och sen sikta in oss mest på det resten av vårterminen, sen ska vi göra en ny planering inför hösten. Men förhoppningen är att kunna debutera MsvA i höst, helt galet! Känns lite läskigt och nästan olycksbringande att skriva ner det i text men det är ju faktiskt sant. Nu är jag främst taggad på att få rida MsvB5. vi red igenom det på en träning för ett par veckor sedan och jag tycker det är ett så kul program att rida och jag tror att det kommer passa oss bra även på tävling. Spännande med andra ord!

Närmsta planerna

Idag ska Bastil få en dags välförtjänt vila. Igår var det träning för Carro och vi fokuserade mycket på grunderna, övergångar, enkla byten och red även igenom MsvB:2, ett program som börjar kännas ganska okomplicerat för oss. Men det vi behöver träna på är stadighet och precision! Jag vill att skolorna och enkla bytena ska bli självklara 7or och inte som tidigare, då de har varit saker som egentligen är "lätta" men som vi vinglar för mycket i och halkar ner på dyra och onödiga 5or. De vanliga bytena känns ganska säkra nu, men fokus är att han inte ska dra iväg efter ett byte och att jag ska försöka rida med lite mindre byteshjälp för att få rakare och "lugnare" byten.

Det jag tycker är svårast för oss just nu är skolorna, inte så mycket hemma men på tävling så blir gärna Bastil lite spänd och det blir svårare att få honom lösgjord och korrekt böjd i bålen. Så resten av veckan ska vi fokusera på att böja och ställa lite extra mycket i skolorna, samt rida dem innanför spåret så att man inte lutar sig mot väggen för mycket utan får med ytterbak ordentligt och även kontrollerar så att man kan hålla en rak linje utan att vingla iväg.
 
Nästa lördag ska vi iväg till Linköping och starta i årets första tävling, det blir en MsvC:1, en klass jag inte startat på över ett halvår, så det ska bli spännande att se om vi har höjt oss någonting. Jag tycker det är mycket svårare att rida på tävling den här årstiden eftersom både jag och Bastil lätt blir spända och kalla av vinterkylan. Så det känns bra att mjukstarta ordentligt innan vi går på MsvB-klasserna vi kommer rida resten av våren och sommaren. Mina prestationsmål inför tävlingen är att rida med tre ledord i åtanke; Lugn, fokus och precision! Resultatmässigt är jag okej med allt över godkänt, men det vore kul om vi kom i närheten av vårt personbästa på 65%.
 
En dag med betydligt bättre tävlingsväder än vi lär ha på flera månader framöver!